top of page

Haritini's Blog

Αναζήτηση

Mαγεμένος Χρόνος, 12 Δεκεμβρίου


Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, πράγματι έφτασε η 12η Δεκεμβρίου! Οι ημέρες που έμειναν για τα Χριστούγεννα λιγοστεύουν συνέχεια. Αχ, Θεέ μου, κάνε να κρατήσει περισσότερο αυτή η γιορτινή εποχή. Να μείνουμε με τα όμορφα στολισμένα δένδρα, με τις πολύτιμες μπάλες και τα υπέροχα στολίδια πολύ καιρό στα σπίτια μας. Να βλέπουμε τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μας να λάμπουν από τα φωτάκια και να χαίρεται η καρδιά μας!

Όπως φαντάζεστε, στο χωριό του Άι Βασίλη οι ετοιμασίες γίνονται όλο και πιο εντατικές. Τα ξωτικά με όλη την ενέργεια και την χαρά που έχουν, δουλεύουν συνέχεια και ακατάπαυστα και είναι αλήθεια ότι έχουν αρχίσει να κουράζονται. Οι πολλές μέρες αδιάκοπης εργασίας, οι συνεχείς αλλαγές σε κάποιες από τις παραγγελίες των παιδιών, οι ελλείψεις σε κάποια υλικά, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, τα καημένα τα ξωτικά έχουν φτάσει στα όρια της υπερκόπωσης!

Ο Άγιος Βασίλης που από τον επάνω χώρο παρακολουθεί όλες τις εργασίες και κάθε τι που συμβαίνει, σήμερα αποφάσισε ότι είναι ώρα για διάλειμμα. Έπιασε την χρυσή σφυρίχτρα που είχε πάνω στο γραφείο και φύσηξε με δύναμη. Ένας απίστευτος ήχος ακούστηκε παντού μέσα στο εργαστήριο. Τα ξωτικά κοκκάλωσαν εκεί που ήταν το καθένα. Τι στο καλό είχε συμβεί; Κάποια καταστροφή; Κάποια ανεμοθύελλα; Είχαν ν' ακούσουν τον ήχο της σφυρίχτρας μήνες. Τι έγινε ξαφνικά;

Ο Άγιος Βασίλης κούνησε τα χέρια του και άρχισε τα "χο χο χο" και "χο χο χο!" Έτσι όλοι οι βοηθοί του είχαν στρέψει το βλέμμα τους πάνω του με αγωνία και απορία. Εκείνος έβηξε ελαφρά για να καθαρίσει τον λαιμό του και είπε:

"Αγαπημένα μου ξωτικά, νιώθω πολύ υπερήφανος που είστε βοηθοί μου! Εργάζεστε ακούραστα και χωρίς σταματημό εδώ και μήνες! Σας αξίζουν πολλά παράσημα και μετάλλια για το φιλότιμό σας και την εργατικότητά σας. Όμως, νομίζω ότι είναι ώρα για ξεκούραση. Ακόμα και ο Θεός ξεκουράστηκε την 7η ημέρα! Είναι ώρα κι εσείς να ξεκουραστείτε, να κοιμηθείτε, να πάτε βόλτα, να χαρείτε λίγο! Μην ανησυχείτε, θα τα προλάβουμε όλα και θα γίνουν όλα μία χαρά και στην ώρα τους"

Τα ξωτικά κοιτάχτηκαν μεταξύ τους απορημένα. "Καλά πώς θα τα προλάβουμε όλα; Έχουμε τόσα δώρα να φτιάξουμε..." σκέφτονταν ξύνοντας τα περίεργα καπέλα τους.

Και άλλες χρονιές είχαν κάνει διαλείμματα, αλλά όχι για να κοιμηθούν, να πάνε βόλτα και να χαρούν. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει! Κάτι περίεργο συνέβαινε...

Ο Άγιος Βασίλης τα κοίταγε απορημένος και ο ίδιος. Πίστευε ότι θα πέταγαν την σκούφια τους από την χαρά τους και έβαζε στοίχημα ότι πριν τελειώσει την φράση του θα είχαν όλα τα τρελοξωτικά φύγει από το εργαστήριο. Όμως, ήταν όλα εκεί και τον κοιτούσαν! Μήπως είχαν συνεννοηθεί να του κάνουν φάρσα; Αυτό δεν αποκλειόταν καθόλου, εάν ήξερες την φύση των ξωτικών!

Καθώς τα κοίταγε, ξαφνικά κατάλαβε. Οι φιλότιμοι βοηθοί του νόμιζαν ότι εκείνος τους έκανε φάρσα! Η αλήθεια είναι ότι δεν συνήθιζαν να κάνουν διαλείμματα για βόλτες, γιατί τα ξωτικά δεν κουράζονταν εύκολα. Όμως, σήμερα, του φαινόταν ότι είχαν κουραστεί. Φαινόταν ότι η εργασία τόσων μηνών τα είχε εξαντλήσει. Εκείνα από φιλότιμο δεν μιλούσαν. Αλλά τι Άγιος Βασίλης θα ήταν εάν δεν το έβλεπε αυτό και εάν δεν αποφάσιζε ότι αξίζουν και με το παραπάνω την ξεκούραση;

"Άγιος Βασίλης της κακιάς ώρας θα ήμουν, εάν έπρεπε να μου ζητήσουν το διάλειμμα για να το δώσω" σκέφτηκε μέσα του. Ξανάβηξε και είπε με πιο δυνατή και αποφασιστική φωνή "Αγαπημένοι μου φιλότιμοι βοηθοί, εσείς μπορεί να μην λέτε τίποτα, αλλά νιώθω πόσο κουρασμένοι είστε. Νιώθω πόσος κόπος έχει γίνει και πόσο έχετε εξαντληθεί. Εάν δεν σας αγαπούσα, μπορεί να μην ένιωθα τίποτα ή να μην μ' ένοιαζε. Όμως σας αγαπώ και όταν νιώθετε έτσι, νιώθω κι εγώ έτσι. Και εσείς και εγώ αξίζουμε την ξεκούραση. Δεν έχει νόημα να πάμε κατάκοποι τα δώρα στα παιδιά! Η κούρασή μας θα τυλίξει σαν αόρατη κορδέλα τα δώρα τους και όταν θα τα ανοίγουν δεν θα νιώθουν χαρά, αλλά την κούρασή μας. Κανένας δεν θέλει κάτι τέτοιο. Όσο για την πίεση του χρόνου, μην ανησυχείτε. Μία νεραϊδονονά που είχα γνωρίσει πριν από πολλά πολλά χρόνια μου είχε δώσει μία νεραϊδομαγεμένη χρυσόσκονη που θα τα τακτοποιήσει όλα!

Τα ξωτικά ενθουσιάστηκαν ακούγοντας τα νέα! Και αγάπη και μαγικά κόλπα! Τι καλύτερο! Όλα μαζί ρώτησαν "Δηλαδή; Δηλαδή;"

Ο Άγιος Βασίλης συνέχισε "Δηλαδή, αφού φάμε, αφού πιούμε, αφού κοιμηθούμε και αφού πάμε βόλτα, που σημαίνει ότι σχεδόν μία ημέρα δεν θα εργαστούμε, θα ρίξω πάνω σ' όλους την ονειρομαγεμένη χρυσόσκονη και θ' αλλάξει ο χρόνος για μας! Όλη την αυριανή μέρα ο χρόνος θα κυλά πιο αργά και θα κάνουμε όλη την εργασία που θα χρειαζόταν δύο μέρες κανονικά. Οι δείκτες του ρολογιού θα πηγαίνουν αργά, κι εμείς ονειρομαγεμένοι θα φτιάχνουμε τα δώρα πολύ πιο γρήγορα, και έτσι θα τα προλάβουμε όλα!"

Τα ξωτικά εντυπωσιάστηκαν! Τέτοιο μαγικό κόλπο με τον χρόνο δεν είχε ξαναγίνει! Πράγματι πήγαν για ξεκούραση, για φαγητό και βόλτα με τους ταράνδους στην κοντινή πόλη. Η μέρα κύλησε τόσο ευχάριστα και ξεκούραστα! Όλοι ήταν ευχαριστημένοι, μα πιο πολύ απ' όλους ο Άι Βασίλης. Η καρδιά του ελάφρυνε καθώς τα έβλεπε να χαίρονται, να κοιμούνται, να βολτάρουν. "Αυτό είναι το δικό μου χριστουγεννιάτικο δώρο" σκέφτηκε "να βλέπω την χαρά τους και την ευχαρίστησή τους. Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσα να έχω για τα Χριστούγεννα;"

Την επόμενη μέρα, νωρίς το πρωί, όλοι οι φιλότιμοι βοηθοί ήταν καθένας στον πάγκο εργασίας του. Ο Άγιος Βασίλης εμφανίστηκε μ' ένα μεγάλο πουγκί! Τους φώναξε να πάνε όλοι κοντά του και μ' ένα χαμόγελο που έφτανε μέχρι τ' αυτιά του άρχισε να τα ραντίζει με την μαγεμένη χρυσόσκονη.

Ο χρόνος άρχισε να σέρνει τα βήματά του σαν γέρος που ίσα-ίσα προχωρά. Τα ξωτικά εντυπωσιάζονταν καθώς παρατηρούσαν τους δείκτες του μεγάλου ρολογιού στο εργαστήριο. Ενθουσιασμένα έβαλαν μπρος την δουλειιά και επειδή ήταν ξεκούραστα και ευχαριστημένα, όλο το εργαστήριο γέμισε τραγούδια και χαρά. Το κέφι τους είχε επιστρέψει και η όρεξη για αστεία και πειράγματα είχε φουντώσει! Όντως όλα πήγαν τέλεια όπως τους είχε πει ο Άγιος Βασίλης!

Αν είσαι κι εσύ κουρασμένος, κάνε ακριβώς το ίδιο. Ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη να κάνει τα μαγικά του με τον χρόνο και την νεραϊδομαγεμένη χρυσόσκονη και μετά ξεκουράσου, πήγαινε βόλτα, κοιμήσου! Εκείνος θα κάνει το μαγικό, θα σε ραντίσει με την χρυσόσκονη του χρόνου, και θα διαπιστώσεις πως όταν ξαναρχίσεις την δική σου εργασία, ο χρόνος θα φτάσει και θα περισσέψει.

Ο Αμπού λέει πως δεν ήταν μία τυχαία νεραϊδονονά αυτή που έδωσε την χρυσόσκονη στον Άι Βασίλη. Οι πληροφορίες που μάζεψε λένε ότι ήταν μία νεράϊδα του χρόνου αυτή που του έδωσε την σκόνη. Και ξέρεις, οι νεράιδες του χρόνου έχουν τον χρόνο στο τσεπάκι τους! Τον κάνουν να κρατά πολύ ή τον κάνουν να τρέχει γρήγορα!

Ό,τι οι νεράϊδες του χρόνου θέλουν, ο χρόνος το κάνει! Και εσύ μπορείς να το κάνεις τώρα που ξέρεις για την νεραϊδομαγεμένη χρυσόσκονη. Για να γίνουν όλα μία χαρά με τις δικές σου εργασίες, ζήτα από τον Άι Βασίλη όπου θέλεις να σε βοηθήσει με τον χρόνο και την μαγική χρυσόσκονη. Εσύ ξεκουράσου και ο χρόνος θα είναι στο τσεπάκι σου και θα κάνει ό,τι του λς και η εργασία σου θα γίνει τέλεια και στην ώρα της!

Τα μαγικά της Νεράϊδας του Χρόνου έλεγαν:

Μπορείς να το τραγουδήσεις κι εσύ στον ρυθμό του "Ρούντολφ το ελαφάκι"

"Άκου με εμένα Χρόνε και κάνε ό,τι τ' Αφεντικό σου πει,

άργησε ή βιάσου όπως σου υποδειχθεί.

Μαγεμένος θα υπακούσεις εις το Αφεντικό,

είτε είναι μεγάλο, είτε είναι αυτό μικρό.

Κουβέντα δεν ακούω, καθόλου μην μιλάς!

Αυτή είναι η εντολή μου, εκείνο ν' ακολουθάς

Δεν είσαι εσύ φτιαγμένος να κάνεις ό,τι θες

Απλά το Αφεντικό σου δεν ξέρει τις διαταγές!

Βλέπεις, έχει ξεχάσει ότι αυτός μπορεί,

τον Χρόνο να τον κάνει ό,τι αυτός ποθεί!

Μαγεμένος θα υπακούσεις σ΄ό,τι εγώ σου πω,

πράττοντας όπως θέλει το Μεγάλο Αφεντικό.

Κουβέντα δεν ακούω, καθόλου μην μιλάς!

Το Αφεντικό σου μόνο εσύ ν' ακολουθάς!"


Έτσι είπε η Νεράϊδα του Χρόνου και μάγεψε την χρυσόσκονη του Άγιου Βασίλη.και τώρα μπορείς κι εσύ να κάνεις τον χρόνο να σε ακολουθεί σαν Αφεντικό αφού η νεραϊδα σού έχει δώσει την δύναμη και τον τρόπο.

Δοκίμασε την συνταγή της Χρονονεράϊδας και θα εκπλαγείς!

Στο είπα και στο ξαναλέω:

Μην κάνεις τα ίδια και τα ίδια! Θα βαρεθείς!

Κράτα τον νου σου φρέσκο και έχεις να εκπλαγείς!


Η νεράϊδα Χαριτίνη


Copyright 2013-20220 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page