top of page

Haritini's Blog

Αναζήτηση

Μία ζωή, μία αναπνοή, μία γη


Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι συνδεόμαστε με όλα τα πλάσματα πάνω στην γη και ότι είμαστε άρρηκτα και μύχια συνδεδεμένοι μεταξύ μας - εμείς, οι άνθρωποι, και όλα τα άλλα πλάσματα που κατοικούν και ζουν πάνω στον πλανήτη.

Όπως οι αυτόχθονες το περιγράφουν "τα δίποδα, τα τετράποδα, τα φτερωτά, όσα έρπονται και σέρνονται στο έδαφος, στα φυτά, στα δένδρα" - είμαστε όλοι μία οικογένεια, είμαστε όλοι συγγενείς.

Είμαστε η οικογένεια της γης. Αναπνέουμε όλοι μαζί, ζούμε όλοι μαζί, πάνω στην μία, μονάκριβη γη, τον υπέροχο πλανήτη μας. Αυτή είναι μία ιερή σύνδεση και αλληλεξάρτηση ζωής, συνύπαρξης, υγείας και προόδου.

Ο πλανήτης μας καλεί να ανταποκριθούμε στην μία ανάσα, στην μία ζωή. Μας καλεί να βγούμε από τον ρόλο του κυρίαρχου -που τόσα κόστισε*και να μπούμε στον ρόλο του φροντιστή της μίας ζωής.

Το ξέρουμε όλοι, η ευζωία του όλου καθορίζει την ευζωία του κάθε μέρους, αλλά το όλον πλάθεται και διαμορφώνεται από κάθε πράξη κάθε μέρους. Κάθε τι που καθένας μας κάνει, επιδρά στην ζωή επειδή η ζωή είναι μία. Καθένας μας πλάθει, συνεισφέρει και διαμορφώνει την κατάσταση της μίας ζωής, της μίας αναπνοής, της μίας οικογένειας.

Ο Άγιος Φραγκίσκος έβλεπε την γη ως συγγενή, τα ζωντανά ως οικογένεια. Γύρω από τον γέροντα Παίσιο όλα τα ζωντανά, ακόμα και τα φίδια, ημέρευαν. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας , ας νοιαστούμε -ο καθένας με τον τρόπο του- για την μία μεγάλη οικογένεια της γης μας, με την ίδια αγάπη και την ίδια φροντίδα που κάνουμε για τα παιδιά μας.


Ας εμπνευστεί η καρδιά μας με τα λόγια του John O' Donohue**:


Ας θυμηθούμε μέσα μας

Τον αρχαίο πηλό,

Που κρατά τις μνήμες των εποχών,

Το πάθος του αέρα,

Την ροή του νερού,

Την ζεστασιά της φωτιάς,

Την ανατριχίλα του αγγίγματος του ήλιου

Και την σκιάζουσα βεβαιότητα του φεγγαριού.


Ώστε να ξυπνήσουμε,

Να ζήσουμε πλήρως

Το όνειρο της Γης

Που μας επέλεξε να εμφανιστούμε

Και να ενσαρκώσουμε την κρυφή της νύχτα

Στο νου, στο πνεύμα, και στο φως.


Με σκέψεις αγάπης για τον πλανήτη και όλα τα πλάσματα,

Χαριτίνη


*Μόλις το 2,8 των οικοσυστημάτων παραμένει ανέπαφο. Πηγή CNN, 22.4.2021

** Από το βιβλίο "To bless the Space Between Us"

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page