top of page

Acerca de

καστρο ψυχής(1).png

Το Εσωτερικό Κάστρο της Ψυχής

Ένα πνευματικό ταξίδι 8 εβδομάδων μέσα από τις επτά κατοικίες του Εσωτερικού Κάστρου

της Τερέζας της Άβιλα. Μία εμπειρική, διαλογιστική, θεραπευτική και αυτογνωσιακή διαδρομή

προς την ενωτική συνειδητότητα και τον Αληθινό Εαυτό.

 

4.png

 

Το ταξίδι στο Εσωτερικό Κάστρο μας οδηγεί ν' ανακαλύψουμε τι αλήθεια είμαστε και ποιοί αλήθεια είμαστε & πώς να ζούμε σ'  επαφή με το Πνεύμα, την αλήθεια  και τον Εαυτό μας. Μας βοηθά να ανα-γνωρίσουμε την Θεϊκή Ουσία μας ώστε να ζούμε ως άτομα με διαμέτρημα και παρουσία.

Ξεκινώντας από την εξωτερικότητα του εαυτού και της ζωής, ταξιδεύουμε στα ολοένα και βαθύτερα πεδία συνειδητότητας που συνθέτουν το μονοπάτι επιστροφής στην αλήθεια και στην ένωση με τον Αληθινό Εαυτό και τον Θεό. Στην διαδρομή, πρακτικές προσευχής, στοχασμού και περισυλλογής, ταπεινότητας και αυτογνωσίας, μετουσιώνονται σε πνευματικές ενοράσεις και βιωματική σοφία.

Γνωρίζοντας την διαδρομή, γεμίζουμε φως και κατανόηση, σοφία και διάκριση, δέος και κατάνυξη, καθώς ερχόμαστε σ' επαφή με τα ολοένα πιο εσωτερικά και ιερά πεδία συνειδητότητας που μας οδηγούν στην ένωση με τον Θεό. Η ίδια η Τερέζα της Άβιλα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δράσης και φώτισης, γιατί ένωσε την βαθιά στοχαστική εσωτερικότητα με την δραστήρια εξωτερικότητα στην ζωή της. Στο Εσωτερικό Κάστρο, αποτύπωσε το μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής, όπου στο κέντρο της ζει ο ίδιος ο Θεός. Κατέγραψε αριστοτεχνικά τα πεδία – τα οποία ονόμασε Κατοικίες (moradas) της Ψυχής, και μας έδωσε έναν εκπληκτικό χάρτη – οδηγό για την πορεία προς την χρισμένη, φωτισμένη συνείδηση.

 

Το Εσωτερικό Κάστρο αφορά όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με το πνευματικό μονοπάτι. Η διαδρομή γίνεται μ’ ένα δημιουργικό, ποιητικό και μη γραμμικό τρόπο. Ταιριάζει σε όσους μαθαίνουν από την καρδιά, η οποία υπερβαίνει και εμπεριέχει την διάνοια.

Μέσα από την διαδρομή μαθαίνουμε:

 

- Πώς η εμπειρική γνώση του εαυτού και η πορεία στο Εσωτερικό Πεδίο είναι η πργματική ενδυνάμωση.

- Πώς η παρουσία μας στις λεπτομέρειες και εντάσεις της ανθρώπινης ζωής είναι εργαλείο μεταμόρφωσης.

- Πώς η επαφή με την θεϊκή ουσία φέρνει υπέρβαση του φόβου και της ντροπής.

- Πώς η Επιστροφή στην Εστία συμβαίνει μέσα στην συνειδητότητά μας.

- Να παίρνουμε τον εαυτό μας σοβαρά και το ταξίδι μας προς τον Αληθινό Εαυτό, επίσης.

- Πώς το ταξίδι προς την Ψυχή είναι ταυτόσημο με το ταξίδι για την αποδοχή και αγάπη του εαυτού μας.

- Πώς να βιώνουμε αυτό το «κάτι» μέσα σε μας, που καμία δυστυχία ή κακό δεν μπορούν να καταστρέψουν.

- Πώς φτάνουμε στην εμπειρία της Αγάπης που υπερβαίνει όλες τις περιστάσεις.

- Πώς η πορεία προς την ψυχή μας είναι ο βράχος για να χτίσουμε τον «οίκο» μας.

- Πώς η ανθρώπινη διάσταση και φύση είναι εκείνες που δίνουν έκφραση στο Ιερό.

- Την βιωμένη θεϊκότητα που είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

 

"Όταν ενωθούμε με τον Θεό, η μόνη ερώτηση που απομένει είναι: «Πώς μπορώ να βοηθήσω;"

Τερέζα της Άβιλα

Κεντρικά σημεία:

  • Βιώνοντας εμπειρικά το μονοπάτι ένωσης με τον Θεό.

  • Βαθαίνοντας την επίγνωση του «εσωτερικού παρατηρητή» μέσα από καθημερινές εμπειρίες και πρακτικές περισυλλογής

  • Ανακαλύπτοντας τον Θεό μέσα σε όλα τα πράγματα, την ελπίδα και την αγάπη μέσα στις δυσκολίες

 

Συναντήσεις

Εισαγωγή:

Η ιστορική ζωή της Τερέζας της Άβιλα, η πνευματική της ζωή και η υλική δράση, η πνευματική κληρονομιά της, Οδηγίες για τον Χριστικό Στοχασμό, την ιερή ανάγνωση, τον διαλογισμό, την προσευχή.

Πρώτες κατοικίες:

Η ομορφιά και αξιοπρέπεια των ψυχών, Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση. Η δύναμη της προσευχής και η πρακτική αξία της διαδρομής για την καθημερινή ζωή. 

Δεύτερες κατοικίες:

Πιο βαθιά από το θεμέλιο της προσωπικότητας και πολύ πιο δυνατή απ' αυτό είναι η αγάπη σου για τον Θεό και η αγάπη του Θεού για σένα. Αρχίζοντας ν' ακούμε, χωρίς να μπορούμε να μιλάμε. Η πορεία για τον Θεό είναι αιώνια ίδια. Η γνώση του εαυτού μας είναι η πύλη για την ελευθερία. Η δύναμη της υπομονετικής επιμονής. Χριστική στοχαστική πρακτική.

Τρίτες κατοικίες:

Οι «μεντεσέδες» που οδηγούν από το ένα πεδίο στο επόμενο. Κυβερνώντας τον ατομικό μας οίκο. Η ταπεινότητα και η επίτευξη της τελειότητας. Η ξηρασία στην προσευχή ή διαλογισμό. Πρόγευση εμπειριών από το επόμενο πεδίο. Χριστική στοχαστική πρακτική.

Τέταρτες κατοικίες:

Επιγνώσεις πέρα από την διάνοια. Η «απορρόφηση» του εαυτού. Είδη εμπειριών στο τέταρτο πεδίο. Πρώτες δι-υποκειμενικές εμπειρίες. Από την απορρόφηση στην προσευχή της ησυχίας. Η μνήμη και η διάνοια ακόμα ενεργές. Συμβουλές για το τέταρτο πεδίο.

Πέμπτες κατοικίες:

Βιωματικές εμπειριες ένωσης. Ξεχνώντας σποραδικά τον εαυτό μέσα στον Εαυτό. Η ποιοτική βύθιση της προσευχής. Απαρχές της ένωσης. Οι δυνάμεις της ψυχής (βούληση, φαντασία, μνήμη, διάνοια) αρχίζουν να ενώνονται με τον Θεό.

Έκτες κατοικίες:

Πολλές και διαφορετικές εμπειρίες του Θεού. Η διάκριση είναι το ζητούμενο. Eμπειρίες έκστασης. Η πτήση του πνεύματος. Απουσία βαρύτητας. Λιώνοντας από αγάπη. Πρόγευση απειρότητας και αιωνιότητας.

Έβδομες κατοικίες:

Στο κέντρο της ψυχής, μία μεταμορφωτική και σταθερή ένωση με τον Θεό συμβαίνει. Η σταγόνα πέφτει στην λίμνη και δεν μπορεί πλέον να χωριστεί, είναι ένα. Ζώντας την καθημερινότητα μαζί με τον Θεό. Η τέλεια διττή λειτουργία: η Μάρθα (δράση) και η Μαρία (στοχασμός) ταυτόχρονα. Εφαρμόζοντας το Κάστρο στην καθημερινή ζωή.

Ερωτήσεις Περισυλλογής

Μετά την συνάντηση κάθε εβδομάδας, είναι καλό ν’ αφιερώνετε λίγο χρόνο για να συλλογιστείτε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας σε κάποιες ερωτήσεις (που θα είναι ίδιες κάθε βδομάδα). Αυτό θα σας βοηθήσει ν’ αφουγκραστείτε ό,τι αναδύεται από βαθιά μέσα σας. Έτσι θ’ ανιχνεύσετε μεγαλύτερα βάθη μέσα στον εαυτό σας, ανακαλύπτοντας πού σας οδηγεί η αγάπη.

Όταν διαθέτουμε χρόνο για να γράψουμε σ’ ένα χαρτί, διαπιστώνουμε ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει. Σκέψεις και αισθήματα που ήταν διάχυτα και ασυνείδητα, έρχονται και συνδέονται μεταξύ τους μ’ ένα μοναδικό -βαθιά προσωπικό- τρόπο, που καμία άλλη μέθοδος δεν μπορεί να το κάνει για μας.

Πριν αρχίσετε να συλλογίζεστε την κάθε ερώτηση, είναι καλό να πάρετε πρώτα μερικές αργές, βαθιές, αναπνοές, να νιώσετε τα πέλματά σας που ακουμπούν στο πάτωμα, ώστε να είστε πλήρως μέσα στο σώμα σας.

Θυμηθείτε: Δεν υπάρχει πιο μπροστά ή πιο πίσω στο Εσωτερικό Κάστρο. Είστε ακριβώς εκεί που έπρεπε να είστε, αυτή την στιγμή.

bottom of page