top of page
headers δευτέρες του πνεύματος.jpg

Οι Δευτέρες του Πνεύματος είναι μία σειρά αυτόνομων μαθημάτων που τιμούν την ψυχή και της ανοίγουν τον δρόμο, ενώ σέβονται το μυαλό και το διευκολύνουν να κατανοήσει. Είναι εφαρμοσμένη και λειτουργική πνευματικότητα για τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου που πνευματικά αναζητεί.

 

Οι συναντήσεις γίνονται κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα.

Δείτε την 1η συνάντηση με θέμα:

Η Βάση της Δύναμης και της Καθοδήγησης

ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ;

 

Κάθε μέρα είτε προοδεύουμε και επηρεάζουμε και άλλους προς την πρόοδο, είτε τελματώνουμε σε αδρανή στασιμότητα επηρεάζοντας και άλλους προς την αδράνεια. Δεν μένουμε ποτέ αλήθεια ακίνητοι. Μέσα από την συνεχή κίνηση, ο νους μας γεμίζει εντυπώσεις, καταγραφές, πληροφορίες, γνώσεις. Μόνο κενός δεν μένει, επειδή το κενό τον τρομάζει.

Τρομάζουμε στο κενό, όχι επειδή εκεί κρύβεται ένα μπαμπούλας, αλλά επειδή εκεί η ψυχή μας συναντά το θεϊκό, το μυστήριο, το δέος, την ουσία του εαυτού μας. Τρομάζουμε να πιστέψουμε ότι είμαστε αυτό που είμαστε, επειδή αυτό ανατρέπει όλα όσα έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε και τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε, να φερόμαστε, να ερμηνεύουμε και να λειτουργούμε.

Και όμως, μέσα μας ξέρουμε ότι είναι στις μικρές στιγμές του κενού που η θεραπεία συμβαίνει, η επιφοίτηση έρχεται, η διαύγεια αναδύεται, η ανάσα γίνεται πλήρης και η γαλήνη μίας μυστήριας αγάπης που ανακτήθηκε απλώνεται σ’ όλο το είναι μας.

Το θεϊκό είναι εδώ, πίσω από κάθε στιγμή της ζωής μας, πίσω από κάθε φευγαλέο δευτερόλεπτο, επειδή το θεϊκό είναι μέσα μας. Πώς θα θεραπεύσουμε τον φόβο μας για την αλήθεια του εαυτού μας; Πώς θα κάνουμε τα βήματα προς το πιο ιερό και το πιο όμορφο μυστήριο της ίδιας μας της ύπαρξης;

Κάνοντας ένα βήμα την φορά! Κάθε κορυφή κατακτιέται βήμα προς βήμα. Αυτή είναι η χάρη της διαδρομής. Και κάνουμε το κάθε βήμα πιο εύκολα όταν έχουμε παρέα. Αυτή είναι η μυστήρια ενδυνάμωση της συντροφιάς, η μυστήρια εμψύχωση της παρέας. Αυτή είναι η μυστήρια αγάπη του θεϊκού που εργάζεται στο παρασκήνιο της ζωής, του εαυτού, και της ανθρώπινης αντίληψης.

Την 1η και 3η Δευτέρα κάθε μήνα θα κάνουμε ένα βήμα  την φορά που θα μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο και το μυστήριο του Πνεύματος – να καταλάβουμε τις πρακτικές όψεις των πνευματικών θεμελίων, να καταλάβουμε πώς να εφαρμόζουμε τους τρόπους του πνεύματος στην καθημερινότητα της ζωής μας, να καταλάβουμε πώς θα μπορέσουμε να εμπιστευτούμε τις υποδείξεις του, ν’ ακονίσουμε την αντίληψή μας, να ζήσουμε πιο αληθινά, να ξεφοβηθούμε την άφοβη αταραξία του.

Αυτή είναι η θεϊκή διαδρομή μας, γεμάτη εκπλήξεις, συγκινήσεις, απροσδόκητα, θεϊκή δυσφορία και άπλετη χάρη. Είναι μία κοινή διαδρομή και την κάνουμε παρέα είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι. Είναι μία ιερή διαδρομή επειδή σε διάφορους σταθμούς της ένα πέπλο ψέματος και αυταπάτης γκρεμίζεται, και μία αλήθεια και μία αγάπη ανασταίνονται μέσα στην συνειδητότητά μας.

Πώς μπορούμε να φανταστούμε κάποιον που κάνει αυτή την διαδρομή; Φανταστείτε κάποιον που είναι καλά με τον εαυτό του, χαμογελά πιο συχνά, φοβάται λιγότερο και έχει ένα σταθερό στήριγμα για το νου και την καρδιά του μέσα στο κομφούζιο της ζωής. Αυτός που κάνει την διαδρομή, εξανθρωπίζεται και εξανθρωπίζει. Δέχεται να ακολουθεί, και έτσι υπερβαίνει. Δέχεται να ακούει, και έτσι κατανοεί. Δέχεται να σιωπά, και έτσι ο λόγος του  αποκτά ουσία.

Οι Δευτέρες του Πνεύματος είναι μία σειρά μαθημάτων που οδηγούν εκεί και αυτός είναι ο σκοπός τον οποίο υπηρετούν. Τιμούν την ψυχή και της ανοίγουν δρόμο, ενώ σέβονται το μυαλό και το διευκολύνουν να κατανοήσει. Υποκλίνονται στο θεϊκό, ενώ έχουν εκτίμηση για το ανθρώπινο. Είναι εφαρμοσμένη και λειτουργική πνευματικότητα για τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου που πνευματικά αναζητεί.

Q & A : Στο τέλος της κάθε συνάντησης θα υπάρχει χρόνος για να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας ώστε να απαντηθούν από την Χαριτίνη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Από το 2007 ακολουθώ μία πορεία η οποία συνενώνει δύο διαδρομές: την μυστικιστική διαδρομή για την ψυχή όπως καταγράφηκε από φωτισμένους γέροντες και γερόντισες διάφορων θρησκειών (όπως η Τερέζα της Άβιλα, ο Παίσιος, ο Πορφύριος, ο Ρούμι,ο Γκιμπράν, ο Τόμας Μέρτον, ο Άι Γιάννης του Σταυρού, κλπ) και την εκπαίδευση του νου όπως την παραθέτει το Μάθημα στα Θαύματα.

Είναι κατά την πορεία αυτή που συνειδητοποίησα ότι αυτές οι δύο διαδρομές είναι εξίσου απαραίτητες και σημαντικές για τον σύγχρονο άνθρωπο, επειδή η μία ευθυγραμμίζει το σκεπτικό ενώ η άλλη τρέφει την ψυχή μας. Χρειαζόμαστε τέτοιες συνθετικές προσεγγίσεις επειδή έτσι μπορούμε να καλύψουμε τις τωρινές ανάγκες του πνεύματός μας αλλά και της ψυχής μας.

Εύχομαι κάθε 1η και 3η Δευτέρα, ο πλούτος αυτής της καθοδήγησης, να γίνεται χρήσιμο λίπασμα για την άνθιση των δικών σας δένδρων.

Με σκέψεις αγάπης,

Χαριτίνη

πληροφοριες mondays

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

 

Ώρες: 7.00 – 9.00 μμ

Συχνότητα: Κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα *Οι συναντήσεις Σεπτεμβρίου είναι με ελεύθερη παρακολούθηση*

Τόπος: Online. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την online παρακολούθηση των ομιλιών δίνονται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής.

Κόστος: 12 ευρώ η κάθε συνάντηση ή 24 ευρώ η μηνιαία παρακολούθηση (η τιμές δεν περιλαμβάνουν Φ.Π.Α)

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +302114058145, Κ: +30 6931582291

mondays upcoming talks

Επόμενες Συναντήσεις

bottom of page