top of page

Haritini's Blog

Αναζήτηση

Μην δίνεις περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται και μην φοβάσαι να δίνεις περισσότερα απ’ όσα παίρνεις


Στην αρχή της εργασίας σου ως θεραπευτή ή συμβούλου πνευματικής ανάπτυξης είναι φυσικό να έχεις μία αγωνία ή άγχος για το εάν θα τα καταφέρεις, εάν χειρίζεσαι σωστά τις καταστάσεις, εάν κάνεις καλά τις συνεδρίες σου. Στην αρχή υπάρχει η ανάγκη της επιβεβαίωσης και της εξακρίβωσης ότι κάνεις ορθά την εργασία στην συνεδρία, στην καθοδήγηση ή ακόμα και στην συζήτηση με τον «πελάτη» σου.

Αυτό είναι ένα φυσικό στάδιο και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα αφού ακόμα δεν έχεις διαπιστώσει στην πράξη εάν πράγματι είσαι καλός σ’ αυτό που κάνεις. Γι' αυτό πολύ συχνά, αν όχι πάντα, προκύπτει η τάση ο θεραπευτής ή σύμβουλος να δίνει πολύ περισσότερα απ΄ ότι πραγματικά χρειάζεται.Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που συμβαίνει αυτό αφορά στην διάρκεια των συνεδριών.

Η συνηθισμένη διάρκεια μίας συνεδρίας είναι 45 λεπτά έως μία ώρα.

Στην αρχή της λειτουργίας σου ως θεραπευτή είναι πολύ πιθανόν να δεις ότι δεν μπορείς να κρατήσεις μία συνεδρία μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, και έτσι η κάθε συνεδρία φτάνει να διαρκεί πολύ περισσότερο, μέχρι και μιάμιση ή δύο ώρες.

Καταρχήν, να θυμάσαι ότι αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο. Έχεις ξεκινήσει μία καινούργια εργασία, δεν έχεις ακόμα επιβεβαιώσει την ικανότητά και τις δεξιότητές σου, και για πρώτη φορά χειρίζεσαι την ενεργειακή σου σχέση με άλλους ανθρώπους σε επαγγελματικό επίπεδο ευθύνης. Επομένως, ανάπνεε βαθιά, αισθάνσου ότι αυτό είναι ένα ξεκίνημα, αλλά κάνε συνειδητά κάθε φορά την προσπάθεια να «φέρεις» τις συνεδρίες στον ισορροπημένο χρόνο διάρκειάς τους.

Με τον καιρό θ' ανακαλύψεις ότι τελικά η προσπάθεια να τηρείς τις συνεδρίες σου μέσα στα πλαίσια του συγκεκριμένου χρόνου δεν αφορούσε τον χρόνο, αλλά την θεραπεία της αυτοαμφισβήτησης, της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας ως προς την αξία των υπηρεσιών σου και την ποιότητα των συνεδριών σου.

Μην κρυφτείς πίσω από επιχειρήματα «μα δεν γίνεται να διαρκέσει λιγότερο η συνεδρία μου». Εάν έχεις τέτοια βολικά επιχειρήματα, τότε θα πρέπει να διπλασιάσεις την αμοιβή σου, αφού η συνεδρία σου έχει διπλάσια διάρκεια….. μμμμ…. Θυμήσου ότι είναι χρήσιμο και σημαντικό να εξασκηθείς στο να μάθεις να δίνεις αυτό που χρειάζεται με ισορροπία ούτως ώστε να υπερβείς την δική σου σκιά. Έτσι η αμοιβή σου και η διάρκεια της συνεδρίας σου θα φτάσουν να είναι σε ισορροπία.

Όμως, παρότι αυτό το μάθημα είναι κρίσιμο επειδή σε διδάσκει τους όρους της ενεργειακής ισορροπίας - δηλαδή μίας πολύ βαθύτερης ψυχικής ισορροπίας -, αυτό δεν θα πρέπει να το εφαρμόσεις στη συνέχεια ως κανόνα ζωής.

Με αυτό εννοώ πως στη ζωή γενικότερα θα πρέπει να μην φοβάσαι να δίνεις περισσότερα απ’ όσα παίρνεις. Δεν είναι στόχος σου να γίνεις μικρολογιστής της ζωής, των αισθημάτων, της καρδιάς. Στόχος σου είναι να έχεις ισορροπία στην καινούργια επαγγελματική σου ενασχόληση. Και εκεί πρέπει να μάθεις αυτή τη δεξιότητα.

Στην υπόλοιπη ζωή σου όμως να έχεις τόλμη και μεγαλείο ώστε, όταν το κρίνεις ορθό, να μπορείς να δίνεις συνειδητά περισσότερα απ’ όσα παίρνεις από κάποιον ή από κάπου. Όταν δίνεις περισσότερα απ’ όσα παίρνεις με συνειδητή επιλογή, δεν θυματοποιείσαι, ούτε ηρωοποιείσαι και δεν έχεις τον φόβο να ανοίξουν αργότερα οι ασκοί του Αιόλου, οι εσωτερικές φωνές που θα σε κατηγορούν είτε για το ένα ή για το άλλο.

Με αγάπη,

Χαριτίνη


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Στήριγμα

bottom of page