top of page

Haritini's Blog

Αναζήτηση

Ταξίδι ζωής ή καριέρα;


Στη ζωή κάθε ανθρώπου, οι τάσεις και οι συνθήκες και οι συγκυρίες μας οδηγούν κυρίως να ταμπουρωθούμε πίσω από γνώσεις και ασφαλείς φόρμουλες ζωής, επειδή η ζωή πάνω στη γη κυριαρχείται από φόβο και ανασφάλεια. Ενώ λοιπόν ο υλικός κόσμος και η υλική ζωή θα σας αναπτύξουν την τάση να θέλετε να «ταμπουρωθείτε», να ζήσετε μέσα σε λογική φόρμουλα, ακόμα και ως πνευματικοί δάσκαλοι, να ξέρετε πως αυτό δεν οδηγεί αληθινά πουθενά…

Εάν υποκύψετε στην τάση, μπορεί να φαίνεται ότι η πορεία σας οδηγεί κάπου… μπορεί να έχετε πολλά λεφτά, οπαδούς, μαθητές, όμως τελικά σας οδηγεί να έχετε μία πολύ μικρή διαδρομή ζωής. Κάθε άνθρωπος έχει την δική του επιλογή για να διαλέξει πόσο μεγάλη θέλει να είναι η εσωτερική του ζωή και πόσο μεγάλος θέλει να είναι ο δικός του εαυτός. Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας προσωπικής επιλογής, που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει για σας.


Σίγουρα υπάρχουν οι ασφαλείς φόρμουλες και υπάρχει ο τρόπος να εργαστείτε πνευματικά σε ασφαλείς συνθήκες. Εάν θέλετε η ζωή σας να έχει ένα όραμα και ένα ορίζοντα, πρέπει να βγείτε από την συνθήκη του να είναι η ζωή σας ασφαλής, και ο εαυτός σας να είναι ασφαλής, και να αναγνωριστείτε από την κοινωνία επειδή είστε και εσείς άλλος ένας ασφαλής τύπος, άλλη μία ασφαλής δασκάλα.


Η ματαιοδοξία, όπως έλεγε και ο Αλ Πατσίνο στην ταινία «Ο δικηγόρος του διαβόλου» είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Η ανασφάλεια συνδέεται και συνεργάζεται με την ματαιοδοξία. Ο ανασφαλής άνθρωπος είναι και ματαιόδοξος. Εάν καταφέρετε να ξεπεράσετε την ανασφάλεια και την ματαιοδοξία της, τότε αληθινά θα γίνετε μεγάλοι άνθρωποι κυρίως για εσάς τους ίδιους.


Θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε ν’ ανταπεξέλθετε σε συνθήκες που είναι απόλυτα ανασφαλείς για άλλους ανθρώπους και ότι μπορείτε να σταθείτε μέσα σ’ αυτή την ανασφάλεια. Θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε και να υπερβείτε φοβίες και μικρότητες, και ν’ ανακαλύψετε ορίζοντες και δυνάμεις μέσα στον εαυτό σας, που ούτε καν είχατε διανοηθεί ότι τις διαθέτατε. Αυτό είναι ένα ταξίδι ζωής, το άλλο είναι μία επαγγελματική καριέρα.


Ο καθένας θα επιλέξει αυτό που του ταιριάζει ή που μπορεί στην δεδομένη περίσταση. Δεν το λέω αυτό επειδή πιστεύω ότι όλοι έχουν το ίδιο πεπρωμένο. Το λέω επειδή θέλω να καταγραφεί μέσα στην ενέργειά σας. Μέσα στον καθένα μας υπάρχει ο σπόρος ενός Σοφού και αυτόν τον σπόρο οφείλουμε να τον προστατεύουμε, να τον τιμούμε, να τον καλλιεργούμε.


Τιμήστε λοιπόν αυτόν τον σπόρο μέσα σας όσο περισσότερο μπορείτε, και μην ξεχνάτε ότι η ζωή αληθινά είναι πέρα από τις ασφαλείς συνθήκες. Εκεί όπου ο εαυτός σας στέκεται στο άγνωστο και ανακαλύπτει νέους συσχετισμούς, νέες παρουσίες και νέες δυνάμεις. Εκεί όπου η πίστη σας, ακόμα και για την εσωτερική σας δύναμη, μεταφέρεται από τον εαυτό σας σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας. Εκεί που νιώθετε τελείως αδύναμοι, και γίνεστε κάτι πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό από αυτό που ήσασταν μέχρι τότε.


Η πνευματική ενασχόληση, δηλαδή το να κάνετε συνεδρίες ή να διδάσκετε ή να μιλάτε ή να κάνετε θεραπείες, ή να φιλοσοφείτε πάνω σε πνευματικά θέματα, δεν θα σας κάνει ούτε ανώτερους ούτε καλύτερους ανθρώπους, ούτε θα σας δώσει περισσότερη θεϊκή εύνοια από το σύμπαν. Θα αντιμετωπίσετε όλα όσα αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, πολύ πρακτικά και γήινα, πολύ λογικά και συναισθηματικά - όπως οι υπόλοιποι.


Η ίδια η ενασχόληση με την πνευματικότητα δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι κάτι. Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα, παρά μόνο στον βαθμό που κάποιος αλλάζει τον εαυτό του.


Η ευτυχία πάντα αφορά κάθε άνθρωπο. Θυμηθείτε, κανένας άνθρωπος δεν έγινε ευτυχισμένος ακολουθώντας τις επιταγές της λογικής…

Με σκέψεις αγάπης,

Χαριτίνη

Απόσπασμα από την ομιλία μου προς τους τελειόφοιτους της Αγγελικής Συμβουλευτικής - 2011


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Στήριγμα

bottom of page