top of page

Haritini's Blog

Αναζήτηση

Γιατί η Ημέρα της Γυναίκας είναι ουσιαστική


Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Το 1910 στην Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών προτάθηκε να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Τελικά, το 1975 τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


Τι κάνει την Ημέρα της Γυναίκας σημαντική για το σύνολο της ανθρωπότητας; Πέρα από το αυτονόητο ότι γιορτάζουμε την απαρχή της αναγνώρισης της γυναίκας ως ισότιμο και ισάξιο μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας (κάτι που ακόμα δεν είναι παντού στην γη αυτονόητο), το πιο ουσιώδες είναι ότι αναγνωρίσαμε συλλογικά ως ανθρωπότητα ότι ο «πολιτισμός» μας είχε –και έχει- ουσιώδη ελλείμματα που αφορούν την ανθρωπιά, την ευσπλαχνία, την φροντίδα αλλήλων, την ανταπόκριση στις ανάγκες των γύρω μας, την αξία της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.


Αυτά είναι κάποια βασικά στοιχεία που μπορεί εύκολα να συνδέσει κάποιος με τις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν παίξει επί χιλιετίες τον ρόλο του φροντιστή μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια και κοινωνία. Οι άντρες πολεμούσαν και δούλευαν, και οι γυναίκες φρόντιζαν, νοσήλευαν, επιμελούνταν τα των σωμάτων και των ψυχών. Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει, αλλά ακόμα αυτός είναι ο κυρίαρχος συσχετισμός που κάνει το ανθρώπινο συλλογικό για την γυναίκα.


Οι γυναίκες είναι οι παραδοσιακοί φροντιστές για τα του οίκου, την σωματική και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των παιδιών και των γερόντων, τις άχαρες και μη εκτιμώμενες εργασίες για την λειτουργία του οίκου και την πρόοδο της οικογένειας. Οι γυναίκες ξενύχταγαν με τον άρρωστο, φρόντιζαν τους ηλικιωμένους, μαγείρευαν, έραβαν, καθάριζαν, άκουγαν τα προβλήματα και προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην μικρή κοινωνία της οικογένειας, κάθε μέρα, όλο το έτος. Όλα όσα έκαναν οι γυναίκες δεν είχαν, ούτε έχουν ακόμα την αναγνώριση, την εκτίμηση, και τον σεβασμό της ανθρωπότητας.


Γι’ αυτό χρειάζεται να γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας. Επειδή η ανθρωπότητα ακόμα νομίζει ότι τα χρήματα λύνουν τα προβλήματα. Ακόμα πιστεύει ότι η ψυχική και συναισθηματική υγεία είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα βρίσκεται στην αυταπάτη ότι με το τάμπλετ θα νιώσει καλύτερα ή μ’ ένα καινούργιο κινητό. Ακριβώς επειδή όλες οι ποιότητες που είναι ουσιώδεις και κρίσιμες για να προοδεύσει η ανθρωπότητα και να γίνει αλήθεια πολιτισμένη, δεν αναγνωρίζονται, δεν εκτιμώνται, ούτε συνειδητοποιούνται, ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται να γιορτάζεται η 8η Μαρτίου.


Για μένα η Ημέρα της Γυναίκας είναι η υπενθύμιση ότι χωρίς ψυχικά υγιείς πολίτες κανείς πολιτισμός δεν προόδευσε ουσιαστικά. Χωρίς φροντίδα για τον άνθρωπο, η τεχνολογία θα φτιάξει μία κτηνώδη κοινωνία. Χωρίς αγάπη και στοργή στον πρώτο κύκλο ζωής, την οικογένεια, δεν μπορεί να χτιστεί μία ανθρώπινη, συνεργατική, συλλειτουργική κοινωνία με αξίες που τιμούν την ανθρώπινη ζωή.


Σε πιο εσωτερικό επίπεδο, η Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσης υπενθύμιση της αξίας που έχουν οι ψυχικές ποιότητες του ανθρώπου - η διαίσθηση, το ένστικτο, η επιφοίτηση, η εσωτερική γνώση. Οι ψυχικές μας ποιότητες μάς οδηγούν να γίνουμε πιο πλήρεις μέσα στον εαυτό μας. Είναι θηλυκές, μιλούν ευγενικά ή ψιθυριστά. Δεν κραυγάζουν επειδή γνωρίζουν την διαδρομή προς την ολοκλήρωση του είναι μας. Είναι οι πραγματικοί μας σύμμαχοι στην ζωή και οι σοφοί καθοδηγητές που όλοι χρειαζόμαστε για να πλοηγηθούμε στο αρχιπέλαγο της ζωής χωρίς να νιώθουμε χαμένοι και μόνοι.


Οπότε, σας προτρέπω να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γυναίκας για όλους τους ουσιώδεις λόγους. Να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτές τις ψυχικές ποιότητες που συνδέονται με τις γυναίκες, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε την ουσία της Ημέρας της Γυναίκας, ώστε να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας τι έχει αξία και τι αλήθεια κάνει όλη την διαφορά του κόσμου για την ευζωία στην ατομική μας ζωή, αλλά και στην ψυχική εξέλιξη ολόκληρης της ανθρωπότητας.


Για όλα αυτά είναι σημαντική η Γιορτή της Γυναίκας.


Σημαντική για να μας θυμίζει τι αλήθεια χρειαζόμαστε, ουσιαστική για να μας υπενθυμίζει τα ουσιώδη για την ψυχή μας, και αναγκαία σε μία ανθρωπότητα που παλινδρομεί και παραπαίει χωρίς πυξίδα αξιών και προτεραιοτήτων.


ΥΓ. Εγώ θα γιορτάσω την Ημέρα μιλώντας για την Ψυχή και την διαδρομή της για την ενσάρκωση! Καλύτερο εορτασμό δεν μπορώ να σκεφτώ. Βρείτε κι εσείς τον δικό σας υπέροχο τρόπο για να γιορτάσετε επί της ουσίας την ημέρα!


Με σκέψεις αγάπης,

Χαριτίνη

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page