top of page

Haritini's Blog

Αναζήτηση

Όταν τα αδιανόητα συμβαίνουν... (Όταν το δικαίωμα άμβλωσης των γυναικών ανατρέπεται)
















Όταν η ελεύθερη βούληση παύει να υπάρχει

και το ανθρώπινο δικαίωμα αυτοκαθορισμού αναιρείται για τις γυναίκες


Είναι με βαθιά λύπη που βλέπω να εξελίσσεται το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων. Το πισωγύρισμα στην απαγόρευση των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (που ίσχυε από το 1982, από την απόφαση Roe V Wade) είναι ένα βήμα προς τα πίσω στον χρόνο, σε εποχές όπου η ανθρώπινη ελευθερία δεν ήταν ούτε σεβαστή, ούτε δεδομένη για όλους.


Λίγους μήνες πριν μας φαινόταν αδιανόητο ότι θα γίνει πόλεμος στην Ευρώπη. Λίγους μήνες πριν μάς φαινόταν αδιανόητο ότι η Τουρκία ξεκάθαρα θα δήλωνε ότι θέλει να επεκτείνει τα σύνορά της, λες και είναι ο μοναρχικός αφέντης της περιοχής.

Λίγους μήνες πριν μάς φαινόταν αδιανόητο ότι θ' ανατραπεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στην πιο ισχυρή οικονομικά δυτική δημοκρατία...


Ζούμε στην εποχή όπου τ' αδιανόητα συμβαίνουν. Όμως αυτό το (συνολικό) πισωγύρισμα σε μεσαιωνικές πεποιθήσεις και δογματικές αξίες δεν ξεκίνησε τώρα, ούτε αφορά μία χώρα ή μία ήπειρο. Εξελίσσεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική, εκεί όπου οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στον παγκόσμια υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης.


Ίσως νομίζαμε ότι η δημοκρατία είναι δεδομένη, τα ατομικά δικαιώματα δεδομένα, οι ελευθερίες αυτονόητες. Η Ουγγαρία είναι πολύ κοντά μας, για να έχουμε τέτοιους εφησυχασμούς, και η Τουρκία ακόμα πιο κοντά... Ίσως νομίζαμε ότι μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε και ότι η επιστροφή σε φονταμενταλιστικές δομές ανήκε στο παρελθόν.


Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και οι δημοκρατίες δεν είναι δεδομένες. Η ορθή χρήση της ελεύθερης βούλησης από τον άνθρωπο δεν είναι δεδομένη. Η σύγκλιση με το σκεπτικό της πνευματικής ορθότητας δεν είναι δεδομένη. Η ευσυνειδησία δεν είναι αυτονόητη. Εναπόκειται στο άτομο να επιλέξει το πώς θα σκεφτεί, πώς θ' αποφασίσει, πώς θα πράξει.


Οι παγκόσμιες επιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία έδειξαν ότι ο κόσμος λειτουργεί ως Ένα σύνολο και ό,τι συμβαίνει σ' ένα μέρος, επηρεάζει όλα τα μέρη.

Έχοντας αυτό κατά νου, η αναίρεση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη μίας εξελισσόμενης τάσης οπισθοδρόμησης. Και σίγουρα έπεται συνέχεια...


Είναι σίγουρο ότι αυτό το πισωγύρισμα θα αλλάξει προς το χειρότερο την ζωή κυρίως των αδύναμων και φτωχών οικονομικά γυναικών, που δεν θα μπορούν να πάνε σε άλλη πολιτεία για να κάνουν αυτό που επέλεξαν για εκείνες. Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα (και κάθε άνθρωπος) να είναι ελεύθερη να κάνει την επιλογή που κρίνει κατάλληλη για εκείνην και τις περιστάσεις της ζωής της (ανεργία, φτώχια, κλπ). Αυτονόητο; Φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι αυτονόητο το 2022... ίσως τελικά είμαστε στο 1022 και ο χρόνος μπερδεύτηκε ....


Όμως ,είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι καθένας μας φέρει μία ιερή δύναμη μέσα του, μία αδιανόητα μεγάλη δύναμη ιερότητας, πολύ πιο αδιανόητα μεγάλη από τα αδιανόητα που συμβαίνουν.


Ας μείνουμε σε συμπαράταξη μ΄ αυτή την ιερότητα, ας έχουμε την πρόθεση να είμαστε παρόντες και πρόθυμοι να μας χρησιμοποιήσει (πες μου Εσύ που να πάω, πες μου Εσύ τι να κάνω, πες μου Εσύ τι να πω και σε ποιον).


Ας θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα που η ιερότητα μέσα μας δεν μπορεί να κάνει. (Ας μην συγχέουμε την ιερότητα μέσα μας, με την δύναμη της βούλησής μας, το εγώ μας, και τα θέλω μας.)

Ας στηριζόμαστε σ' αυτήν, κι ας είμαστε ανοικτοί να μας καθοδηγεί και να μας χρησιμοποιεί.

Ας γρηγορούμε και ας νοιαζόμαστε, σαν καλοί κηπουροί για τον κήπο...


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page